Hypotheek - Dalhuisen

Ga naar de inhoud
 

Wij hechten waarde aan samenwerkingen die iets toevoegen. Samenwerken betekent ook samen ondernemen. Samen ondernemen kan alleen als je elkaar goed kent en betrokken bent bij elkaar. Daarom werken wij met een selecte groep maatschappijen die samen een compleet assortiment vertegenwoordigen. Dit assortiment hypotheken in combinatie met onze toegevoegde waarde biedt u service waar u blij van wordt.

We werken hier met software die ons ondersteund bij het opstellen van een financieel advies. Op basis van een volledige klantinventarisatie gekoppeld aan uw wensen en doelstellingen, stellen wij uw financieel advies samen. Met dit advies gaan wij voor u de markt op en vergelijken oa deze banken met hun rentes en voorwaarden. De beste en goedkoopste is natuurlijk voor u.

Vanaf 01 januari 2013 geldt: voor nieuwe leningen dat het rente aandeel fiscaal aftrekbaar is mits de hypotheek een annuiteitsvorm is. Een aflossingsvrije hypotheek is dus nog steeds mogelijk echter fiscaal gezien is de rente niet meer fiscaal aftrekbaar.

Wat houdt die annuïteitenhypotheek eigenlijk in:

Een annuïteitenhypotheek is een  hypotheekvorm waarbij voor elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat de totale betaling (de som van rente en aflossing) per termijn gelijk is, en zodanig dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.
Een dergelijk aflossingstype wordt annuïteit genoemd.
Het aflossingsbestanddeel is in het begin zeer laag, doch neemt toe, naarmate de looptijd van de lening verstrijkt. Voor het rentebestanddeel geldt het omgekeerde.
Wanneer het rente aandeel kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen, neemt de totale netto woonlast gedurende de looptijd van een annuïteitenhypotheek langzaam toe.
Anders dan bijvoorbeeld de spaarhypotheek kent de annuïteitenhypotheek geen ingebouwde veiligheid tegen renteverhogingen. Bij een stijgende rente stijgt ook de maandelijkse last. Het is dus niet verstandig een annuïteitenhypotheek af te sluiten met een som die nog maar net kan worden betaald, tenzij ervoor gekozen wordt om de rentevaste periode gelijk aan de looptijd van de lening te houden.

Uitzondering voor bestaande leningen

Voor bestaande leningen blijft de hypotheekrenteaftrek onveranderd. Dit geldt ook als iemand een hypotheek oversluit. Als een huiseigenaar een bestaande lening ophoogt (bijvoorbeeld voor verbouwing), dan gelden de nieuwe regels wel voor het extra bedrag dat hij bijleent.

Overige maatregelen aftrek hypotheekrente

Overige maatregelen voor de woningmarkt zijn onder meer:

  • Dubbele hypotheekrenteaftrek (voor een woning die te koop staat en de nieuwe woning) blijft mogelijk in 2013, maar de termijn wordt verlaagd van 3 naar 2 jaar.

  • Vanaf 1 januari 2013 komen gesloten kapitaalverzekeringen en spaarrekeningen voor de eigen woning niet meer in aanmerking voor de vrijstelling in box 1.


Laat je goed informeren

Een hypotheekovereenkomst is ingewikkelde kost en staat vaak vol met moeilijke woorden. Neem de tijd om alles heel goed door te lezen. Zorg ervoor dat je zeker weet wat er precies wordt bedoeld. Als je iets niet snapt, vraag het bij ons na. Teken nooit een overeenkomst die je niet helemaal begrijpt.


Terug naar de inhoud